Povestea Martisorului

                                        images[1]

 

Demult, tare demult, intre dealurile impadurite, pe cursul unui rau era un sat, cu oameni gospodari, un sat a carui frumusete ii uimea pe calatorii care treceau pe acolo.

Satenii cresteau animale si cultivau pamantul din apropierea gospodariilor.

Casele lor erau frumos impodobite, curtile ingrijite si nepus de frumos era portul lor popular.

Dupa o saptamana de truda, duminica era sarbatorita asa cum se cuvine, cu rugaciunea de la bisericuta din lemn, urmata de mult asteptata hora.

Aici oamenii veneau imbracati cu hainele lor cele mai frumoase si incepea cantecul si dansul. Inimile lor erau pline de bucurie.

De sus, Soarele admira de multa vreme frumusetea horelor, iar intr-o duminica insorita de la sfarsitul primaverii, a coborat de pe cer sub chipul unui tanar farte aratos si s-a prins in hora.

Satenilor nu le venea sa creada ca pot sa traiasca o bucurie atat e mare.

Dar scurta a fost fericirea satenilor pentru ca pe frumosul tanar l-a vazut un zmeu, care infuriat la culme de cat de chips putea sa fie acesta, l-a rapit si l-a inchis in palatal sau intunecat.

Satenii s-au intristat foarte tare, pasarile nu mai cantau, florile nu mai infloreau, chiar si raul a incetat sa mai curga. Viata satului era plina de tristete.

Intr-o zi un tanar viteaz, sustinut de sateni, s-a hotarat sa plece in cautarea palatului zmeului ca sa elibereze pe soare. Calatoria tanarului a fost lunga si anevoioasa,, durand trei anotimpuri . Ajuns la palat a fost intampinat de zmeul plin de furie si a inceput o lupta pe vita si pe moarte.

In cele din urma zmeul a fost invins, dar in urma voinicului picura sange care inrosea zapada. Soarele a fost eliberat si toti oamenii s-au bucurat de lumina si caldura lui.

De atunci se impletesc doua fire de matase, unul rosu ca sangele si unul alb ca zapada ca nimeni sa nu uite vitejiea tanarului.

Martisorul se poarta in Romania si in Bulgaria, toata luna martie, iar la sfarsitul lunii, la noi in tara este obiceiul sa se atarne intr-un pom fructifer.

Se spune ca martisoru aduce noroc si sanatate.

Te imbratisez cu drag,

Mirela

 

Leave a Reply