La ce bun toate astea?

Un prieten de-al meu a făcut infarct şi a murit. La 34 de ani. N-avea părinţi, soţie sau copil, reuşise să îşi facă un business al lui şi o casă frumoasă. A simţit la birou ceva ca o răceală, s-a dus acasă să îşi facă un ceai cu lămâie. A deschis laptopul, s-a întins în pat şi nu s-a mai trezit.

Şi întâmplarea asta mă face iar să mă înfurii şi să mă întreb violent: la ce bun toate astea? Poate sunt egoismul şi spaima cele care mă întreabă asta… Oamenii ştiu să personalizeze orice eveniment, oricât de universal şi implacabil, de parcă doar lor le-ar fi soartă sau frică.

Ce mă înfurie din toată treaba asta este inconştienţa cu care ne trăim viaţă. Şi nu, n-am chef de ipoteze: avea cazuri de afecţiuni cardio în familie, se certase cu iubita, a clacat sub presiune, astea sunt nişte chestiuni secundare. Totul vine de la cum ne trăim viaţa. De la priorităţile pe care ni le setăm total aiurea. De la tâmpenia din capul nostru care ne face să credem că vom mai avea încă o viaţă după pohta inimii, în care să ne dedicăm tuturor acelor lucruri pe care nu le-am făcut “bine” în viaţa de acum. Inepţii, baliverne, imaturităţi, amăgiri grosolane !!! Ne trezim bezmetici, plecăm la serviciu ca să câştigăm bani, faimă, capital de imagine, trei ouă, invidia pițipoancelor de la Trezo, o maşină şmecheră, un card de credit pe care îl au doar unii

Ne masacrăm timpul liber cu spălat, călcat, gătit, într-o obsesie permanentă de a păstra planurile vieţii într-un echilibru de toată jena. Ne recompensăm faţă de copii cu câte o jucărie sau ne mai smulgem în câte o după-amiază de la birou şi îi ducem pe juniori într-un parc ca să nu uite că îi suntem părinţi. Ne mascăm cearcănele datorate ratelor depăşite la bănci sau chiriilor pe care nu avem cu ce le plăti. Zâmbim frumos şi tâmp către cei din jur, totul într-o încercare penibilă de a crede că armonia poate fi păstrată prin eterne falsuri: de identitate, de spirit, de principii. Ne bucurăm ca proștii de orice mărire de salariu sau bonus, acceptând prin primirea lui să rămânem sclavii statului peste program şi al dependenţei mentale de un job. Butonăm ca nebunii smart phone-urile şi căutăm ce nu vom găsi niciodată în plasticul ăla inert care ne promite munţi de minuni şi prietenii worldwide.

Ne împroşcăm încrederea în noi cu insulte pentru orice eşec stupid, ne schilodim respectul faţă de propria persoană ori de câte ori alţii ne coboară şi totdeodată trecem peste clipele curate din viaţa noastră cu o ignoranţă crasă, avizi de atingerea unui nou obiectiv. Şi în timpul ăsta în bietul nostru corp şi în pârdalnica aia de minte, în neregenerabila noastră inimă, se adună tot mai multe, ca sacii neridicați din pubelele de gunoi. Suntem mahmuri, obosiţi, ațipiți, stresaţi, presaţi, telecomandaţi.536884_514666645275152_1919885798_n

 

Şi îi înjurăm de mama focului pe ăia care au plecat de nebuni în jungla africană să trăiască cu leii, pe ăia de au demisionat din vreun post de management şi s-au apucat de pictat sau pe ăia care câştigă salariul minim pe economie ajutând bătrâni să îşi trăiască restul de viaţă împăcaţi. Nu scapă de ocare nici ăia de şi-au părăsit familiile şi au mers după sufletul pereche, ori ăia care şi-au făcut fermă eco la ţară, lăsând apartamentele toxice din buricul târgului în soarta altor inconştienţi. Îi înjurăm pentru că vedem în ei ceva ce noi fie n-am cunoscut niciodată, fie am pierdut pe drum: trăirea pentru ceea ce înseamnă ceva. Pentru ceea ce nu este trecător, meschin sau crud. Pentru ceea ce ne face fericiţi şi ne aduce împăcarea de sine, urmat apoi de supraestimatul succes, căci nimeni nu poate concura cu un om care îşi face din pasiunea sa o meserie.

Intuim în oamenii pe care îi boscorodim sclipirea din suflet care dă arcuirii sprâncenelor, colţurilor gurii şi irisului ochilor o seninătate neînţeleasă, mai ceva ca un mister rupt din cărţile cu detectivi. Faci de toate, te agiţi, dansezi după cum îţi cântă alţii, vrei să strângi mai mult, mai mult, calci pe cadavre să ajungi unde crezi că o să te simţi ca un împărat … Transpiri, lăcrimezi, strângi cureaua, impresionezi, rabzi şi pentru ce? Pentru ca într-o zi să nu mai fii. Sau să fii o legumă într-un azil. Sau poate un muribund care nu se dă dus, povară pentru copii şi alte rude din dotare. Asta, dacă mai apuci … Dacă nu mori stupid, lăsând viaţa să te învingă la cel mai abil joc la care se pricepe şi în care te-a atras pe nesimţite: iluzia că i-ai descoperit esenţa. Undeva într-un colţ al minţii tale, ştii că n-ai aflat-o, aşa că te prefaci că trăieşti, joci un personaj şi într-o zi regizorul decide să te scoată din scenă. N-ai drept de replică, că eşti deja mort.

n timp ce tu gesticulai, scuipai, mârâiai sau trudeai, te sacrificai, te puneai în fund şi în cap ca să reuşeşti, oamenii mureau în jurul tău: profesori, părinţi, copii, fraţi, surori, unchi, mătuşi, bunici, vecini, colegi, prieteni .. Şi tu n-ai văzut, n-ai simţit nicio clintire în ceea ce părea mersul hotărât, bărbătesc în marea farsă pe care o numeai viaţă. Cum să vezi dacă soarele tot răsare, cocoşul tot cântă, florile tot înfloresc, troleul tot vine în staţie?

Numai că ăl de s-a dus nu se mai întoarce … Atât …

Mă chinuiesc de mulţi ani să mă bucur de lucrurile simple şi frumoase … Uneori îmi iese, alteori mă comport stupid şi las toate aşa zisele încercări ale vieţii să mă doboare, aşa zisele lecţii de nimic să mă facă să mă simt de doi lei …

Trebuie să învăţ şi să reînvăț, să îmi crească iar aripi de rândunea, să îmi trag pleoapa de pe ochi, să îmi regăsesc “lia-ciocârlia” şi apoi să trăiesc: un miros de zambilă, un cub de gheaţă pe coapse, o căpşună cu frişcă pe cerul gurii, o ciorbă cu zeamă de varză cu prietenii de mahmureală, o cafea la ibric cu o prietenă din liceu, un zâmbet de recunoştinţă din partea unui străin, un grătar cu neamurile, un “te iubesc” strigat de copilul tău cocoţat în leagăn, un “fazan” jucat cu colegii de birou, o baie în pielea goală la miezul nopţii în lacul din apropiere, o partidă de amor cu strigături într-o marţi dimineaţă. O vizită doar la tine în suflet, la mormântul cuiva drag, o după-amiază de filosofări copilăreşti cu cel drag.

Nu contează ce faci, atâta timp cât priorităţile tale sunt dedicate înainte de orice sănătăţii tale: emoţionale, mentale, trupeşti. Atâta timp cât trăieşti azi atât de frumos încât să apuci senin şi ziua de mâine. Fă-ţi o listă, pune în ea tot ceea ce te îmbolnăveşte, schilodeşte, amărăşte în viaţa de zi cu zi. Trece lângă fiecare factor toxic o poţiune de vindecare şi apoi dă-i bice: memorează ce ai de făcut, dă foc hârtiei pe care ai notat şi apucă-te să schimbi ce te omoară, fie că este o iubire chinuitoare, un job demotivant, prieteni doar cu numele sau atitudinea ta faţă de viaţă pur şi simplu. Nu te întinde în pat riscând să nu te mai trezeşti.

S-ar putea să ajungi la Sfântul Petru şi când îţi va proiecta filmul vieţii tale să mai mori o dată doar de ciudă că nu ai trăit frumos.

PS.Aricolul NU este scris de mine, dar mi-a placut mult. Multumesc OANEI RADEANU pe acesta cale pentru el si Biancai Modrea ca l-a postat!

Cu drag, Mirela

MARIA – de la lacrimi la zambet

imagesCAB5YYCK

,,O cheama Maria.

Am cunoscut-o cu multi ani in urma, acasa la o prietena comuna.

Am ajuns in casa prietenei mele intr-un moment nepotrivit, pentru ca cele doua femei vorbeau, iar Maria avea ochii plini de lacrimi. S-au oprit la venirea mea si mi-am dat seama ca subiectul discutiei era foarte intim . M-am simtit putin stanjenita, dar m-au asigurat ca au incheiat ce aveau de vorbit .

Am privit-o indelung, pe Maria, desi situatia nu era cea mai buna pentru asa ceva, dar nu-mi puteam lua ochii de la ea.

Avea o puritate, o inocenta combinata cu multa feminitate si o tristete dincolo de deznadejde.

Ochii de un verde intens, umbriti de gene lungi erau cei mai tristi ochi pe care i-am vazut vreodata. Un ten curat, delicat, iar fata ii era incadrata de zuluvi rebeli. M-am intrebat ce varsta putea sa aiba, dar mi-a fost greu sa-mi dau seama. Am realizat in cele din urma, ca nu era important in cazul ei, atunci cand un zambet minunat i-a luminat fata umezita de lacrimi.

Avea ceva eteric desi era foarte bine cladita, cu forme frumos reliefate, senzuala si angelica, o combinatie care ma uimea.

Eram curioasa sa aflu de ce plangea, ce necazuri putea sa aiba o astfel de femeie .Dupa plecarea ei prietena mea mi-a spus doar ca trece prin momente grele pentru ca ii lipseste increderea in sine.

Am ramas uimita, cum daca unei femei ca ea ii lipseste increderea in sine ce se fac ceilalti, nu-mi venea sa cred !

Prietena mea mi-a spus ca daca nu esti constient de darurile pe care ti le da Dumnezeu, e ca si cum nu le-ai avea. E ca atunci cand un om are o suma mare de bani in buzunar, de care nu stie si el se crede sarac. Asa e si cu Maria , ea e poate cea mai bogata fiinta din lume, dar nu e constienta de asta si va suferi multa vreme, pana cand se va trezi.

– Maria e o regina, dar se comporta ca o sclava ! mi-a spus prietena mea, fara menajamente. Am fost foarte surprinsa sa aud acest lucru, un moment chiar am crezut ca prietena mea era putin invidioasa pe aceasta femeie .Dar ea era foarte inteleapta, lucru pe care l-am admirat mereu , deci nu putea fi vorba de invidie, ci era un adevar dureros.

Tebuie sa recunosc ca curiozitatea mea era fara margini, voiam sa aflu ce s-a petrecut  in viata Mariei, iar destinul a facut ca sa aflu nu peste multa vreme multe lucruri despre Maria, chiar de la ea.”

Acesta  este  primul  capitol  al  cartii  la  care  tocmai  am  inceput  sa  lucrez,  cu  titlul  ,,MARIA- de  la  lacrimi  la  zambet”!

Ti  l-am  oferit  cu  toata  dragostea, te  imbratisez  cu drag,

Mirela

Unde gasim Fericirea (II) ?

fata__si__ursuletul

    Spuneam in prima parte ca suntem si ceea ce mancam. Ce legatura are mancarea cu fericirea ? Are indirect, pentru ca este cea care determina starea de sanatate si suntem fericiti doar daca suntem sanatosi. Dar oare invers este valabila afirmatia? In mod sigur,da.

Abuzurile alimentare, hrana cu continut necorespunzator, alcoolul, tutunul, toate la un moment dat isi vor arata efectele, efecte care nu ne vor face deloc fericiti. Dar despre acest subiect atat de important voi scrie un articol special . Continue reading

Cecilia

Acril  pe  panza , 60×70 cm, tablou aflat intr-o colectie particulara in Bucuresti.

Portretul  unei  dragi  prietene.Cecilia

Sper  sa-ti  placa , cu  atat mai  mult  cu  cat  nu  te–am  obisnuit  cu  astfel  de  lucrari. Parerea  ta  ar  conta  mult  pentru  mine.

Te  imbratisez  cu  drag,

                                          Mirela

Unde gasim Fericirea (I) ?

fata__si__ursuletul

De cand ne nastem plecam intr-o cursa care nu se va sfarsi decat odata cu ultima noastra suflare, o cursa in care fiecare , in felul sau cauta Fericirea. Unii mai bine echipati pentru drum , altii mai putin norocosi , dar toti gata de start.

Pana la urma ce e fericirea?

Inteleptii spun ca fericirea ar trebui sa fie starea normala a oamenilor, perceputa ca o traire constanta , permanenta si fireasca in bucurie, in armonie, frumusete si adevar. Continue reading

Orhidee mov

Orhidee-roz1-206x300[1]

Acest tablou face parte din actuala expozitie si nu are nici o poveste, doreste doar sa te incante !

Daca iti place, trimite-l celor care se bucura de o ,,floare’’ !

Te imbratisez cu drag,

Mirela